Explosievenopsporing › Heuvelman Ibis

Explosievenopsporing

Explosievenopsporing

Op de bodem van de Nederlandse kanalen, meren en rivieren zijn nog altijd explosieven uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Onder druk van de oprukkende geallieerden werden door het terugtrekkende Duitse leger grote hoeveelheden munitie in het water gedumpt. Tel daarbij op dat niet elke in de oorlog gedropte vliegtuigbom of antilleriegranaat is ontploft en het is duidelijk dat graven of baggeren in Nederland niet geheel zonder risico is.

Om de Nederlandse (water)infrastructuur te optimaliseren, vinden er echter steeds meer van deze werkzaamheden plaats. De vele achtergebleven explosieven zorgen dus vaker en vaker voor problemen of vertraging tijdens werkzaamheden.

Om te zorgen dat er zo veilig mogelijk gewerkt kan worden, is het dus zaak om extra voorzichtig te zijn. Heuvelman Ibis heeft al ruim dertig jaar ervaring met het opsporen van explosieven. Onze ervaren EO-deskundigen werken met uniek materieel, waarmee explosieven op een veilige manier gedetecteerd en verwijderd kunnen worden. Denk aan beveiligde hydraulische graafmachines, die zijn voorzien van essentiële technieken als machinebesturingssystemen en Real Time Kinematic-plaatsbepaling (RTK), die er voor zorgen dat graafwerkzaamheden niet alleen erg veilig, maar ook nog eens uiterst nauwkeurig gebeuren.

Daarnaast beschikken we voor het verwerken van verdachte baggerspecie over meerdere 'natte' zeefinstallaties, die explosieven op een veilige, unieke- en efficiënte manier scheiden van specie. Uiteraard worden bij deze werkzaamheden constant de geldende richtlijnen in acht genomen en beschikken we over alle benodigde veiligheidscertificaten. Samen met onze EO-experts zoeken wij, met behulp van het stappenplan, naar een passende oplossing voor ieder 'explosief' probleem.