Geschiedenis › Heuvelman Ibis

Geschiedenis

 

 

 

 

mei 1969

Krimpen aan de IJssel

1 mei 1969

Krimpen aan de IJssel

Hoewel de meeste mensen Heuvelman Ibis BV zullen associëren met de haven van Delfzijl, is het bedrijf in 1969 opgericht in Krimpen aan de Ijssel. BV Bagger- en Overslagbedrijf Heuvelman Ibis werd vernoemd naar zijn oprichter Arie Heuvelman en diens tot kraanschip omgebouwde zeilklipper "de Ibis".

 

maart 1975

Delfzijl

4 maart 1975

Delfzijl

In 1975 trok Heuvelman met zijn "ibis" vanuit Zuid-Holland naar de haven van Delfzijl. In eerste instantie om mee te werken aan de aanleg van het nieuwe zeehavenkanaal. Het Groningse havengebied was op dat moment volop in ontwikkeling en Heuvelman zag er legio kansen voor zijn baggerbedrijf. Na een uitvoeringsperiode van twee jaar werd zijn tijdelijke verhuizing een permanente: Heuvelman Ibis opende een kantoorpand met bedrijfsterrein aan de Koperweg in het tegen Delfzijl aangelegen industriedorp Farmsum.

Met de opkomst van de grootschalige chemische industrie in Delfzijl groeide de vraag naar overslagcapaciteit. Heuvelman Ibis speelde daar handig op in en breidde de activiteiten in dit gebied fors uit. Daarnaast werkte het bedrijf ondermeer aan het onderhoud van de Overijsselse Vecht en de bouw van vistrappen op deze rivier. Ook werden er veel baggerwerkzaamheden uitgevoerd bij de in die tijd volop in ontwikkeling zijnde Eemshaven.

januari 1983

Uitbreiding van de activiteiten

1 januari 1983

Uitbreiding van de activiteiten

In 1983 werd het toch al breed georiënteerde bedrijf ook nog actief in het ruimen van explosieven. Dankzij de vindingrijkheid en de voortdurende zoektocht van het bedrijf naar innovaties, werd Heuvelman Ibis  steeds vaker gevraagd om ook projecten in het buitenland voor zijn rekening te nemen. Het kwam vaker en vaker voor dat er bagger- en waterbouwkundige werken werden uitgevoerd in Engeland, Frankrijk, Ierland en Duitsland. Maar ook in eigen omgeving heeft Heuvelman Ibis de nodige sporen achtergelaten in het landschap en de infrastructuur.

maart 1996

De Doklanden

 Zo werd in samenwerking met het bouwfonds in 1996 gestart met de sanering en de ontwikkeling van het sterk vervuilde Roggekampterrein in Delfzijl. Dit leidde uiteindelijk tot het waterrijke en hoogstaande woonplan "De Doklanden".

Ook het kantoor aan de Handelskade West is in wezen een resultaat van eigen werkzaamheden. In 2002 voltooide Heuvelman Ibis in samenwerking met Groningen Seaports de Havenboulevard Delfzijl. Zelf nam Heuvelman Ibis zijn intrek in één van de daar gevestigde kantoorpanden. Op het uiterste puntje van de boulevard, praktisch middenin de haven, is sindsdien het hoofdkwartier van het bedrijf gevestigd.

januari 2005

Duitsland

Om de groeiende markt nog beter te kunnen bedienen, werd in 2005 Heuvelman Ibis GmbH opgericht. In de afgelopen jaren heeft deze de goede naam van Heuvelman Ibis ook verspreid onder de oosterburen. Inmiddels zorgen Duitse opdrachtgevers zelfs voor ongeveer een derde van de omzet van het waterbouwbedrijf.

juli 2015

2015 - heden

Wat ooit begon met één baggerschip is uitgegroeid tot een breed georiënteerde waterbouwonderneming met ruim 80 medewerkers in binnen- en buitenland. 

Op 1 juli 2015 heeft Arie Heuvelman de dagelijkse leiding van het bedrijf overgedaan aan een nieuwe vierkoppige directie met veel ervaring binnen het bedrijf. Die ervaring, vermengd met de voortdurende zucht naar innovatie zal de komende jaren gebruikt worden om Heuvelman Ibis een nieuwe tijd in te loodsen.